1.200 Nursing brownies op de Dag van de Verpleegkunde

publish date
12.05.2021

Op 12 mei, de Dag van de Verpleegkunde, mag een welgemeende dank je wel aan onze verpleegkundigen niet ontbreken. UZA en PIVA slaan de handen in elkaar om de verpleegkundigen een hart onder de riem te steken en ze te bedanken voor hun tomeloze inzet het voorbije coronajaar.

PIVA Nursing brownie voor het UZA

Erkenning van verpleegkundigen

Een speciaal gebakje voor bij de koffiepauze werd ontworpen door PIVA. Op 12 mei overhandigen leerlingen van het 5e jaar bakkerij maar liefst 1.200 ‘Nursing Brownies’ aan de verpleegkundigen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. 

Kaat Siebens, directeur Patiëntzorg van het UZA: “ Erkenning van medewerkers zit vaak in kleine dingen. We vinden het fantastisch dat leerlingen van het PIVA ons daarin ondersteunen en tevens op deze wijze onze verpleegkundigen te bedanken.”

Niet zo simpel als het lijkt x 1.200

Kris Van Rysselberghe, technisch adviseur bakkerij: Het “Nursing”- gebakje is een topper door zijn eenvoud: sappig browniedeeg, smeuïge chocoladevulling en romige melkchocolade.

Eenvoudige producten zijn echter niet altijd zo simpel te maken als het lijkt. Daarom was dit een uitstekende oefening voor de leerlingen.

1.200 identieke gebakjes maken is iets anders dan - zoals in een normale les - 20 gebakjes maken. Alle producten moeten gelijk zijn en dat vereist heel wat handvaardigheid: het gelijkmatig vullen met behulp van een spuitzak en correct afbakken. Dit is niet makkelijk bij een brownie; de brownie moet juist gebakken zijn maar toch nog sappig, anders wordt het eindresultaat te droog.

De beste grondstoffen

Ook de kwaliteit van de grondstoffen is een belangrijk aspect. Alles vertrekt van goede basisgrondstoffen. Daar hechten we hier op PIVA ook veel belang aan. Leerlingen leren dat het belangrijk is hiermee te werken. Voor de brownie maken we gebruik van verse boter, verse room, Callebaut chocolade, hazelnoten uit Piëmonte en cassonadesuiker die een heerlijke karameltoets aan het gebakje geeft.

PIVA decoratie Nursing brownie voor het UZA

Verpleegkundigen in marsepein

Het idee van het “Nursing”- gebakje komt overgewaaid uit Amerika. Het was de heer Paul Van Aken, directeur patiëntenzorg van het UZA die op het idee kwam dit ook in Vlaanderen te introduceren. De zorg verdient een hart onder de riem. Het afgelopen jaar hebben ze uitzonderlijke prestaties verricht.

Het personaliseren van producten is één van de sterkste troeven van de ambachtelijke bakker, en bijgevolg ook van onze opleiding. De verplegertjes in marsepein zijn 100% handwerk, en vereisen een fijne motoriek. De decoratie bestaat uit chocolade en marsepein en is bijgevolg volledig eetbaar.

Doelstellingen afvinken

Het project was ook een mooie kans om een aantal doelstellingen af te vinken. Bij zo’n project komt heel wat kijken, en zo kunnen we aan de slag met het “technisch proces”:

    - Hoeveel grondstoffen moet ik bestellen?
    - Hoeveel vulling gaat er in één brownie?
    - Hoeveel stemmen we de productie af? (hoeveel opbrengst komt er uit 1 batch, hoeveel kunnen we er ineens bakken,…)
    - Wat is de foodkost van 1 brownie? Wordt het productieproces goedkoper naarmate de productie stijgt?
    - Welke verpakking is geschikt?

Dus heel wat stof tot nadenken voor onze toekomstige ondernemers.

Overhandiging

Woensdagmiddag overhandigde gedeputeerde Luk Lemmens samen met enkele leerkrachten en leerlingen de 1.200 ‘Nursing Brownies’ aan de verpleegkundigen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. 

PIVA overhandiging Nursing brownies
Luk Lemmens, Eerste gedeputeerde van de provincie Antwerpen en Kaat Siebens, directeur Patiëntzorg van het UZA

Overhandiging in de pers:

The making of-filmpje door UZA

PIVA Nursing brownie voor het UZA