Technische afdeling Hotel

Je gaat onder andere kennismaken met de technologie van de keuken, de zaal, de voeding en met de leerstof over dranken. In vergelijking met de beroepsafdeling krijg je meer algemene vakken, zoals Nederlands, Frans, Engels en wiskunde. Vooral de talen en toegepaste economie komen uitgebreid aan bod.
Je kan een attest bedrijfsbeheer behalen, waarmee je aan de slag kunt als zelfstandige. Na deze studie kan je nog verder studeren in het hoger onderwijs.

Lessentabel

AV: Algemeen Vak, TV:Technisch Vak, PV: Praktijk Vak

    3de jaar 4de jaar 5de jaar 6de jaar
AV godsdienst/niet-confessionele zedenleer 2 2 2 2
AV lichamelijke opvoeding 2 2 2 2
AV Nederlands 4 4 2 2
AV Frans 3 3 2 2
AV Engels 3 3 2 2
AV wiskunde 3 3 2 2
AV informatica 1 1    
AV aardrijkskunde 1 1 1 1
AV biologie 1 1    
AV natuurwetenschappen 2 2    
AV geschiedenis 1 1 1 1
TV hotel        
  drankenleer 1 1    
  dranken- en wijnkennis     1 2
  keukentechnologie 1 1    
  voedingstechnologie 1      
  geïntegreerde economie   1    
  keuken- en voedingstechnologie     2 1
  hotel- en restauranttechnologie 1 1    
  restauranttechnologie     1 1
  hotelorganisatie     1  
  menu- en receptenleer       1
TV hotel/voeding        
  voedingsleer 1 1 1  
  dieetleer       1
TV toegepaste economie     2 2
  keuze AV Duits/TV toegepaste chemie     2 2
PV praktijk hotel 8 8 10 8
PV stage hotel     2 4
  Totaal aantal uren 36 36 36 36

Inhoud van de vakken derde en vierde leerjaar

TV drankenleer

Water, vruchtensappen, siropen, frisdranken, koffie, thee, infusies en cacao, de alcoholische gisting, bier, cider, aperitieven, alcoholen, Franse brandewijnen
 

TV keukentechnologie

Voeding en hygiëne, veiligheid, keukenuitrusting, vaktermen, keukenfonds en afleidingen, glaces, bindmiddelen, soepen, sauzen, aardappelbereidingen, rijst en deegwaren, groente- en fruitbereidingen, eierbereidingen, kip, vis en vlees
 

TV voedingstechnologie (derde jaar)

Groenten, fruit, noten, melk, eieren, gevogelte, vlees, suiker, honing, verpakking en etikettering
 

TV geïntegreerde economie (vierde jaar)

De bestelbon, percentberekening, btw-stelsel, bestellings- en leveringstraject, stockbeheer, kostprijzen, maten en gewichten, klantenbinding en betaalmiddelen
 

TV hotel- en restauranttechnologie

Het hotelbedrijf, soorten etablissementen, veiligheid en hygiëne, de hotel- en restaurantbrigade, hotelinrichting en uitrusting, restaurantmaterieel, de bestelbon, serveermethodes, de bediening, het ontbijt, de brunch, het vieruurtje, doel van de restaurantkaart, receptie en banket, buffetvormen
 

TV voedingsleer

Belang van de voeding, gezonde voeding, spijsvertering, voedingsmiddelen en voedingsstoffen, meest voorkomende voedingfouten, additieven, voedingsmiddelentabel, energetische waarde, water, proteïnen, minerale zouten, gluciden, lipiden en vitamines
 

PV praktijk hotel: keuken en restaurant

Hygiëne en veiligheid, keukenuitrusting, keukenfonds en afleidingen, bindmiddelen, soepen, koude en warme voorgerechten, hoofdschotels met vis en vlees, sauzen, groente-, fruit- en aardappelbereidingen, rijst en deegwaren, desserten, restaurantmaterieel, dekken van tafels, draag- en serveertechnieken, bestelbon, serveren van dranken, restaurantversnijdingen en –bereidingen
 

Inhoud van de vakken van het vijfde en zesde leerjaar
 

TV toegepaste economie

Het belang van modern ondernemerschap en de meest vakgerichte toepassingen. In het zesde jaar kunnen de leerlingen een attest bedrijfsbeheer behalen.
 

TV dranken- en wijnkennis

De alcoholische gisting, bier, wijnbereiding, wijnproducerende landen onder andere Frankrijk, Spanje, Portugal, Duitsland, België, Luxemburg en Italië, wijndegustaties, wijnkelder en -kaarten
 

TV keuken- en voedingstechnologie

Veiligheid, zuivelproducten, voedingsvetten en -oliën, granen en graanproducten, zetmeelproducten, deegwaren, zout, azijn, marinades, wild- en gevogelte, vis, schaal- en schelpdieren, zwammen, kruiden en specerijen, vullingen en pasteien, koude keuken, salades, buffetten, versnaperingen, nagerechten, kostprijsberekening, aankopen en stockeren
 

TV restauranttechnologie

Basis EHBO, opstarten van een horecabedrijf, restaurantinrichting, meubilair, personeelsbeleid, reservatie en onthaal, bedieningsmethoden, relatie materieel/gerecht, bereiding/bedieningmethode voor vis, vlees, wild, gevogelte en kazen
 

TV hotelorganisatie (vijfde jaar)

Situering van sector, hotelclassificatie en uitbatingsvormen, vergunningen, structuur van een hotel: organigram en taakomschrijving, specifieke software
 

TV menu- en receptenleer (zesde jaar)

Recepten analyseren, kostprijsberekening, samenstellen van menu’s, foutenanalyse, samenstellen van kaarten, vakterminologie en taal, de organisatie van banketten, recepties en buffetten, promotie
 

TV voedingsleer (vijfde jaar)

Voedingsmiddelentabel, energie en metabolisme, uitgebreide bespreking van de voedingsstoffen, vertering en absorptie, gezonde voeding, additieven en contaminanten
 

TV dieetleer (zesde jaar)

Soorten diëten in functie van de meest voorkomende ziekten en aandoeningen, aanpassing van menu’s in functie van verschillende diëten
 

TV toegepaste chemie

Vanuit de voedingsleer krijgen de leerlingen inzicht in de chemische processen en in de reacties die zich kunnen voordoen bij de bereiding van producten
 

PV praktijk keuken, PV praktijk restaurant en PV praktijk hotel

Bereiden van aperitiefhapjes, koude en warme voorgerechten, soepen, vis, schaal- en schelpdieren, sauzen, vlees, wild en gevogelte, groenten en garnituren, aardappelen, rijst en deegwaren, nagerechten, onthaal en omgang met gasten, bediening van de kassa en specifieke software, restaurantschikking, bedienings- en bartechnieken, dienst van een menu, de taken van de verschillende afdelingen in een hotel kunnen uitvoeren
 

PV Stage

Een stage van twee (vijfde jaar) of vier weken (zesde jaar) in gerenommeerde restaurants, waar de leerlingen de opgedane kennis toetsen aan de praktijk.
 

Geïntegreerde proef

Het hele jaar door werken de leerlingen aan een opdracht die de volgende onderdelen omvat: een theoretisch eindwerk, een praktische proef, stage, technische vakken en talen.