Horeca (TSO)

Horeca

Dubbele finaliteit (doorstroom / arbeidsmarkt)

In de opleiding Horeca maak je kennis met de technologie van de keuken en de zaal, met de voedingsleer en kom je alles te weten over de verschillende dranken. In vergelijking met de beroepsafdeling krijg je meer algemene vakken, zoals Nederlands, Frans, Engels en wiskunde.

Wie ben je?

Je hebt een passie voor horeca. Je wil in de keuken creatieve nieuwe gerechten leren maken en je gasten daarvan laten genieten. In de zaal wil je een aanspreekpunt zijn voor je gasten en hen een tot in de puntjes verzorgde service bieden. Later mik je op een eigen zaak.

Wat leer je zoal in de opleiding Horeca?

  • Je maakt kennis met het technisch werkproces van de keuken; de basisbereidingen zoals fonds, glaces, bindmiddelen, soepen, sauzen, aardappelbereidingen en nog veel meer.
  • Tijdens de praktijkvakken bereid je allerlei lekkers van aperitiefhapje tot dessert.
  • Je leert omgaan met de verschillende aspecten van de zaal zoals de bestelbon, serveermethodes, de bediening, de restaurantkaart. Je krijgt inzicht in hotelinrichting en restaurantmaterieel.
  • Je leert over het opstarten van een horecabedrijf, restaurantinrichting, meubilair, personeelsbeleid, reservatie en onthaal.
  • Je leert recepten analyseren, een menu samenstellen en de kostprijs berekenen.
  • Je leert zelfstandig werken en samenwerken, ook met andere afdelingen.
  • We stimuleren je om aandacht te hebben voor veiligheid, milieu en hygiëne.
  • Je maakt kennis met sectorgebonden wetgeving, kostprijsberekening en marketing.
  • Je krijgt bovendien een degelijke algemene vorming en talenkennis.
  • Je waardeert het belang van modern ondernemerschap.
  • Bekijk de lessentabel onderaan de pagina.

 

PIVA Opleidingen TSO Horeca

Je krijgt les van

  • een leerkrachtenteam met jarenlange ervaring als deskundig professional in topzaken en als leerkracht
  • leerkrachten die geen uitdaging uit de weg gaan en meedingen naar de top in hoogstaande wedstrijden
  • leerkrachten met wedstrijdervaring die de leerlingen begeleiden tijdens wedstrijden in binnen- en buitenland
  • Onze leerkrachten zijn gedreven vakspecialisten.

Nog meer troeven:

  • Moderne keukens met de laatste nieuwe apparatuur.
  • Vele uitstappen naar producenten, brouwerijen en groothandels.
  • De leerlingen van het 5de en 6de jaar doorlopen een blokstage van vier weken in een gerenommeerde zaak, zelfs in het buitenland.
  • Na het afstuderen kan je nog met een beurs een langdurige buitenlandse stage volgen via het Erasmus+ project.

Wat kan je ermee?

  • Je kan een eigen zaak starten en werken bij gerenommeerde huizen in binnen- en buitenland.
  • Verdere studies: alle voedingsrichtingen waaronder bachelor voedings- en dieetkunde, hoger hotelonderwijs, professionele bachelor drankenkennis, zelfstandig kok…
  • Soorten jobs: Kok, kelner, sommelier, zelfstandig uitbater van een restaurant, brasserie, wijnbar, verdeler van wijnen en voedingsmiddelen…

Dit zeggen de leerlingen:

  • Alex: “Wat is er mooier dan mensen gelukkig maken met eten en een glaasje wijn?”
  • Julie: “Ik vindt het gewoon een leuk beroep, altijd met mensen in contact!”

Lekkers met asperges in het 3e tot het 6e jaar Horeca

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.

Lessentabel

De lessentabellen kunnen nog wijzigen in het kader van de onderwijshervormingen.

* Vanaf schooljaar 2021-2022 wordt in de 2de graad vaktechnologie opgenomen in de lessen praktijk. Dit maakt deel uit van de modernisering van het secundair onderwijs.

  3de 4de 5de 6de
AV levensbeschouwelijk vak 2 2 2 2
AV lichamelijke opvoeding 2 2 2 2
AV Nederlands 4 4 3 2
AV Frans  2 2 2 1
AV Engels  2 2 2 1
AV wiskunde 3 3 2 2
AV aardrijkskunde 1 1 1 1
AV natuurwetenschappen 2 1 1 1
AV geschiedenis 1 1 1 1
AV atelier  3 2 2 2
           
TV TV dranken- en wijnkennis     2 3
TV Engels specifiek       1
TV Frans specifiek       1
TV Onderzoek       1
TV Bedrijfswetenschappen     1 1
TV STEM-atelier / natuurwetenschappen   2 1  
           
PV/TV praktijk restaurant 4      
PV/TV praktijk keuken 4      
PV/TV brasserie keuken/restaurant (alternerend) (4HT)
Bistro keuken/restaurant (alternerend) (5HT)
Hof van Leysen keuken/restaurant (alternerend) (6HT)
  8 8 8
PV/TV Project horecatechnieken (enkel 3HT)
Project keuken (4HT 5HT 6HT)
Project restaurant (4HT 5HT 6HT)
4 4 4 4
           
  Totaal aantal uren 34 34 34 34
           
  blokstage hotel (weken)     6 5

AV: Algemeen Vak, TV:Technisch Vak, PV: Praktijk Vak