Horeca (TSO)
Horeca
Dubbele finaliteit (doorstroom / arbeidsmarkt)
In de opleiding Horeca maak je kennis met de technologie van de keuken en de zaal, met de voedingsleer en kom je alles te weten over de verschillende dranken. In vergelijking met de beroepsafdeling krijg je meer algemene vakken, zoals Nederlands, Frans, Engels en wiskunde.
Wie ben je?
Je hebt een passie voor horeca. Je wil in de keuken creatieve nieuwe gerechten leren maken en je gasten daarvan laten genieten. In de zaal wil je een aanspreekpunt zijn voor je gasten en hen een tot in de puntjes verzorgde service bieden. Later mik je op een eigen zaak.
Wat leer je zoal in de opleiding Horeca?
- Je maakt kennis met het technisch werkproces van de keuken; de basisbereidingen zoals fonds, glaces, bindmiddelen, soepen, sauzen, aardappelbereidingen en nog veel meer.
- Tijdens de praktijkvakken bereid je allerlei lekkers van aperitiefhapje tot dessert.
- Je leert omgaan met de verschillende aspecten van de zaal zoals de bestelbon, serveermethodes, de bediening, de restaurantkaart. Je krijgt inzicht in hotelinrichting en restaurantmaterieel.
- Je leert over het opstarten van een horecabedrijf, restaurantinrichting, meubilair, personeelsbeleid, reservatie en onthaal.
- Je leert recepten analyseren, een menu samenstellen en de kostprijs berekenen.
- Je leert zelfstandig werken en samenwerken, ook met andere afdelingen.
- We stimuleren je om aandacht te hebben voor veiligheid, milieu en hygiëne.
- Je maakt kennis met sectorgebonden wetgeving, kostprijsberekening en marketing.
- Je krijgt bovendien een degelijke algemene vorming en talenkennis.
- Je waardeert het belang van modern ondernemerschap.
- Bekijk de lessentabel onderaan de pagina.
Je krijgt les van
- een leerkrachtenteam met jarenlange ervaring als deskundig professional in topzaken en als leerkracht
- leerkrachten die geen uitdaging uit de weg gaan en meedingen naar de top in hoogstaande wedstrijden
- leerkrachten met wedstrijdervaring die de leerlingen begeleiden tijdens wedstrijden in binnen- en buitenland
- Onze leerkrachten zijn gedreven vakspecialisten.
Nog meer troeven:
- Moderne keukens met de laatste nieuwe apparatuur.
- Vele uitstappen naar producenten, brouwerijen en groothandels.
- De leerlingen van het 5de en 6de jaar doorlopen een blokstage van vier weken in een gerenommeerde zaak, zelfs in het buitenland.
- Na het afstuderen kan je nog met een beurs een langdurige buitenlandse stage volgen via het Erasmus+ project.
Wat kan je ermee?
- Je kan een eigen zaak starten en werken bij gerenommeerde huizen in binnen- en buitenland.
- Verdere studies: alle voedingsrichtingen waaronder bachelor voedings- en dieetkunde, hoger hotelonderwijs, professionele bachelor drankenkennis, zelfstandig kok…
- Soorten jobs: Kok, kelner, sommelier, zelfstandig uitbater van een restaurant, brasserie, wijnbar, verdeler van wijnen en voedingsmiddelen…
Dit zeggen de leerlingen:
- Alex: “Wat is er mooier dan mensen gelukkig maken met eten en een glaasje wijn?”
- Julie: “Ik vindt het gewoon een leuk beroep, altijd met mensen in contact!”
Lekkers met asperges in het 3e tot het 6e jaar Horeca
AV: Algemeen Vak, TV:Technisch Vak, PV: Praktijk Vak
Atelier is een vak waar leerlingen regelmatig begeleid zelfstandig aan de slag gaan. Ze worden hierin uitgedaagd na te denken over maatschappelijke thema's. Ze ontdekken hun creatieve vermogens en ervaren verschillende kunstvormen. Vanaf de tweede graad scherpen ze hun ICT-competenties aan. Samenwerken en 'out of the box' denken zijn hierbij sleutelvaardigheden.
In het zesde jaar leren de leerlingen hoe ze een eigen zaak opstarten.