Beroepsafdeling Restaurant-Keuken

Je zal onder andere kennismaken met de technologie van de keuken en de zaal, de voedingstechnologie en het klantgericht werken in de horeca. Daarnaast wordt er ook veel aandacht besteed aan de algemene vakken zoals Nederlands, Frans, Engels en wiskunde.
Je kan een attest bedrijfsbeheer behalen, waarmee je een eigen zaak kan starten. Na het zesde jaar kan je in onze school nog een zevende specialisatiejaar volgen.

Lessentabel

AV: Algemeen Vak, TV:Technisch Vak, PV: Praktijk Vak

    3de jaar 4de jaar 5de jaar 6de jaar
AV godsdienst/niet-confessionele zedenleer 2 2 2 2
AV lichamelijke opvoeding 2 2 2 2
AV Nederlands/ maatschappelijke vorming 4 4 4 4
AV Frans 2 2 2 2
AV Engels     2 2
AV wiskunde/ natuurwetenschappen 2 2 2 2
TV hotel        
  dranken- en wijnkennis     1 1
  vaktechnologie keuken 2 2 2 1
  vaktechnologie restaurant 2 2 1 1
TV toegepaste economie       2
PV praktijk hotel        
  restaurant/keuken 18 18 12 12
  stage restaurant/keuken     4 4
  Totaal aantal uren 34 34 34 35

Inhoud van de vakken van het derde en vierde leerjaar

TV keuken

Keukenmaterieel, groenten en fruitsoorten, snij- en bereidingstechnieken van groenten en fruit, fonds en afleidingen, bindmiddelen, soepen, basissauzen, aardappelbereidingen, rijst en deegwaren, vlees- en gevogeltesoorten, vissoorten, schaal- en schelpdieren, marinades, zuivelproducten, suiker- en notensoorten. Veiligheid en hygiëne
 

TV restaurant

Omgangsvormen, restaurantmaterieel, voorbereidende werkzaamheden, tafelschikkingen, opnemen van bestellingen, diverse draag- en serveertechnieken, restaurantversnijdingen en -bereidingen, drankenkennis: koffie, thee, infusies, cacao, water, frisdrank, eenvoudige aperitieven en bier
 

TV voedingsleer

Belang van de voeding, spijsvertering, voedingsmiddelen- voedingsstoffen, gezonde voeding, meest voorkomende voedingfouten, additieven, voedingsmiddelentabel, energetische waarde, water, proteïnen, minerale zouten, gluciden, lipiden en vitamines
 

PV praktijk restaurant en keuken

Hygiëne en veiligheid, keukenuitrusting, keukenfonds en afleidingen, bindmiddelen, soepen, koude en warme voorgerechten, hoofdschotels met vis en vlees, sauzen, groente-, fruit- en aardappelbereidingen, rijst en deegwaren, desserten, restaurantmaterieel, dekken van tafels, serveertechnieken, bestelbon, serveren van dranken, restaurantversnijdingen en –bereidingen

 

Inhoud van de vakken van het vijfde en zesde leerjaar

TV toegepaste economie

Het belang van modern ondernemerschap en de meest vakgerichte toepassingen. In het zesde jaar kunnen de leerlingen een attest bedrijfsbeheer behalen.
 

TV dranken- en wijnkennis

De alcoholische gisting, bier, vruchtenwijn en cider, de alcoholen, wijnbereiding, wijnproducerende landen onder andere Frankrijk, Spanje, Portugal, Duitsland, België, Luxemburg en Italië, wijndegustaties, wijnkelder en -kaarten
 

TV keukentechnologie

Veiligheid, voorgerechten, marinades, zoutmethodes, wild en gevogelte, schaal- en schelpdieren, vullingen en pasteien, koude keuken, versnaperingen, nagerechten
 

TV restauranttechnologie

Basis EHBO, reservatie en onthaal, studie van de restaurantkaart, bedieningsmethoden, inplanting van een restaurant, restaurantinrichting en –schikking, personeelsbeleid, menuleer, organisatie, voedings- en drankencontrole
 

TV voedingstechnologie (vijfde jaar)

De warenwetgeving, aankoop en bewaren van voedingsmiddelen, zuivelproducten, voedingsvetten en –oliën, vis, wild en gevogelte, granen en graanproducten, brood en broodjes, zetmeelproducten, zout, kruiden en specerijen, azijn
 

PV praktijk restaurant en keuken

Stockbeheer, bereiden van aperitiefhapjes, koude en warme voorgerechten, soepen, vis, schaal- en schelpdieren, sauzen, vlees, wild en gevogelte, groenten en garnituren, aardappelen, rijst en deegwaren, nagerechten, dieetbereidingen, onthaal en omgang met gasten, bediening van de kassa en specifieke software, restaurantschikking, bedienings- en bartechnieken, dienst van een menu, serveren dranken, versnijden, afwerken en bedienen van gerechten
 

PV stage

Een stage van vier weken in gerenommeerde bedrijven, waar de leerlingen de opgedane kennis toetsen aan de praktijk.
 

Geïntegreerde proef

Het hele jaar door werken de leerlingen aan een opdracht die de volgende onderdelen omvat: een theoretisch eindwerk, een praktische proef, stage en technische vakken.