Beroepsafdeling Restaurant-Keuken

Je zal onder andere kennismaken met de technologie van de keuken en de zaal, de voedingstechnologie en het klantgericht werken in de horeca. Daarnaast wordt er ook veel aandacht besteed aan de algemene vakken zoals PAV en Frans.

Na het zesde jaar kan je in onze school nog een zevende specialisatiejaar volgen.

Lessentabel

AV: Algemeen Vak, TV:Technisch Vak, PV: Praktijk Vak

    3de jaar 4de jaar 5de jaar 6de jaar
AV levensbeschouwelijk vak 2 2 2 2
AV lichamelijke opvoeding 2 2 2 2
AV PAV 6 6 5 5
AV Frans basis 2 2 2 2
AV Frans specifiek     1 1
           
TV dranken- en wijnkennis     1 1
TV vaktechnologie keuken 2 2 2 1
TV vaktechnologie restaurant 2 2 1 1
TV toegepaste economie       2
           
PV praktijk restaurant/keuken 18 18 14 14
PV stage restaurant/keuken     4 4
           
  remediëring en uitdieping PAV     1  
           
  Totaal aantal uren 34 34 35 35

Inhoud van de vakken 

AV Project Algemene Vakken (PAV)

In PAV worden verschillende algemene vakken geïntegreerd. Nederlands, wiskunde, aardrijkskunde, biologie en geschiedenis worden projectmatig aangebracht. Er wordt daarbij gewerkt vanuit een realistische context.

TV keuken

Keukenmaterieel, groenten en fruitsoorten, snij- en bereidingstechnieken van groenten en fruit, fonds en afleidingen, bindmiddelen, soepen, basissauzen, aardappelbereidingen, rijst en deegwaren, vlees- en gevogeltesoorten, vissoorten, schaal- en schelpdieren, marinades, zuivelproducten, suiker- en notensoorten. Veiligheid en hygiëne
 

TV restaurant

Omgangsvormen, restaurantmaterieel, voorbereidende werkzaamheden, tafelschikkingen, opnemen van bestellingen, diverse draag- en serveertechnieken, restaurantversnijdingen en -bereidingen, drankenkennis: koffie, thee, infusies, cacao, water, frisdrank, eenvoudige aperitieven en bier

 

PV praktijk restaurant en keuken

Hygiëne en veiligheid, keukenuitrusting, keukenfonds en afleidingen, bindmiddelen, soepen, koude en warme voorgerechten, hoofdschotels met vis en vlees, sauzen, groente-, fruit- en aardappelbereidingen, rijst en deegwaren, desserten, restaurantmaterieel, dekken van tafels, serveertechnieken, bestelbon, serveren van dranken, restaurantversnijdingen en –bereidingen

Stockbeheer, bereiden van aperitiefhapjes, koude en warme voorgerechten, soepen, vis, schaal- en schelpdieren, sauzen, vlees, wild en gevogelte, groenten en garnituren, aardappelen, rijst en deegwaren, nagerechten, dieetbereidingen, onthaal en omgang met gasten, bediening van de kassa en specifieke software, restaurantschikking, bedienings- en bartechnieken, dienst van een menu, serveren dranken, versnijden, afwerken en bedienen van gerechten

TV toegepaste economie

Het belang van modern ondernemerschap en de meest vakgerichte toepassingen. In het zesde jaar kunnen de leerlingen een attest bedrijfsbeheer behalen.
 

TV dranken- en wijnkennis

De alcoholische gisting, bier, vruchtenwijn en cider, de alcoholen, wijnbereiding, wijnproducerende landen onder andere Frankrijk, Spanje, Portugal, Duitsland, België, Luxemburg en Italië, wijndegustaties, wijnkelder en -kaarten

PV stage

Een stage van vier weken in gerenommeerde bedrijven, waar de leerlingen de opgedane kennis toetsen aan de praktijk.
 

Geïntegreerde proef

Het hele jaar door werken de leerlingen aan een opdracht die de volgende onderdelen omvat: een theoretisch eindwerk, een praktische proef, stage en technische vakken.