Restaurant en Keuken (BSO)

Restaurant en Keuken

Finaliteit arbeidsmarkt

In de opleiding restaurant en keuken dompelen we je onder in de werking van de keuken en de zaalbediening. Tijdens de praktijklessen leer je ook vaktechnologie. Je neemt deel aan banketten en krijgt les in onze didactische restaurants. Zo krijg je de nodige succeservaring en groeit je zelfvertrouwen.

Wie ben je?

Je werkt graag met je handen. Je leert in de keuken creatieve nieuwe gerechten opbouwen en laat je gasten daarvan genieten. In de zaal ben je een aanspreekpunt voor gasten en bied je hen een tot in de puntjes verzorgde service. Later wil je carrière maken als top-chef of maître.

Wat leer je zoal?

  • Je leer het technisch werkproces in de keuken en de zaal:

                In de keuken zijn dit fonds, glaces, bindmiddelen, soepen, sauzen, aardappelbereidingen en nog veel meer.

                In de zaal leer je omgaan met een bestelbon, serveermethodes, de bediening en de restaurantkaart.

  • Je leert alles over dranken en voeding.
  • Je ontdekt hoe je een creatief gerecht opbouwt.
  • Je krijgt les van topchefs en maître d’ hotels in onze didactische restaurants.
  • Tijdens een boeiende stageperiode in gerenommeerde zaken doe je ervaring op in binnen- en eventueel buitenland.
  • Je neemt regelmatig deel aan grote en kleinere culinaire evenementen in én buiten de school.
  • Je leert zelfstandig werken en samenwerken, ook met andere afdelingen.
  • We stimuleren je om aandacht te hebben voor veiligheid en milieu.
  • Je leert alles over voedselveiligheid.
  • Je krijgt bovendien een degelijke algemene vorming en talenkennis.
  • Bekijk de lessentabel.
PIVA beroepsopleiding Restaurant en Keuken

Je krijgt les van

  • deskundige professionals in topzaken
  • leerkrachten met jarenlange ervaring in het lesgeven
  • gedreven vakspecialisten
  • leerkrachten die geen uitdaging uit de weg gaan en meedingen naar de top in hoogstaande wedstrijden
  • leerkrachten met wedstrijdervaring die de leerlingen begeleiden tijdens wedstrijden in binnen- en buitenland

Nog meer troeven:

  • PIVA beschikt over moderne keukens met de laatste nieuwe apparatuur.
  • Je maakt veel uitstappen naar producenten, brouwerijen, groothandels...
  • De leerlingen doorlopen een blokstage van twee (vijfde jaar) tot vier weken (zesde jaar) in een gerenommeerde zaak, zelfs in het buitenland. In een zevende jaar ga je acht weken op stage.
  • Na het afstuderen kan je nog met een beurs een langdurige buitenlandse stage volgen via het Erasmus+ project.

Wat kan je ermee?

  • Je kan een boeiend 7e jaar volgen om je verder te specialiseren in de gastronomische keuken, in drankenkennis of hotelonthaal.
  • Je kan een eigen zaak starten of werken bij gerenommeerde huizen in binnen- en buitenland.
  • Verdere studies na het succesvol beëindigen van een zevende jaar: alle voedingsrichtingen waaronder bachelor voedings- en dieetkunde, hoger hotelonderwijs, professionele bachelor drankenkennis, zelfstandig kok, …
  • Soorten jobs: Kok, kelner, sommelier, zelfstandig uitbater van een restaurant, brasserie, wijnbar, verdeler van wijnen en voedingsmiddelen…

Wat zeggen leerlingen en oud-leerlingen:

  • Kacper: ”Ik heb dit beroep gekozen uit passie, zeker… passie!”
  • Inès: ”Gewoon blijven leren en telkens een stap verder zetten!”
  • Ilias: ”Horeca is mijn passie en daarom zit ik op deze school.”
     

Een leerling uit 6BRK in de keuken

Op het menu van Dymass Tielens uit 6BRK: lam met mosterdjus, aperges, wortelcrème en fondant aardappelen.

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.

Lessentabel

De lessentabellen kunnen nog wijzigen in het kader van de onderwijshervormingen.

  3de 4de 5de 6de
AV levensbeschouwelijk vak 2 2 2 2
AV lichamelijke opvoeding 2 2 2 2
AV project algemene vakken 4 4 5 5
AV project algemene vakken - wetenschappen 2 3 2 2
AV Frans 1 1 1 1
AV Engels 1 1 1 1
           
PV/TV project restaurant-keuken 4      
PV/TV project FreeFlow (4RK)
project Stage (5RK)
project foodcost
project drank & wijn 
project keuken 
project restaurant
  4 4 4
PV praktijk restaurant 8 8 8 8
PV praktijk keuken 8 8 8 8
           
  Totaal aantal uren 32 33 33 33
           
  blokstage hotel: restaurant en keuken (weken)     *4+ 6

* Stage 5RK: 3 weken waarin de leerlingen 2 dagen/week stage lopen + 4 weken waarin ze 5 dagen/week stage lopen.

Sinds de modernisering van het secuncair onderwijs wordt vaktechnologie opgenomen in de lessen praktijk

Atelier is een vak waar leerlingen regelmatig begeleid zelfstandig aan de slag gaan. Ze worden hierin uitgedaagd na te  denken over maatschappelijke thema's. Ze ontdekken hun creatieve vermogens en ervaren verschillende kunstvormen. Vanaf de tweede graad scherpen ze hun ICT-competenties aan. Samenwerken en 'out of the box' denken zijn hierbij sleutelvaardigheden. 
In het zesde jaar leren de leerlingen hoe ze een eigen zaak opstarten. 

PAV is een vak waarin de beroepsleerlingen klaargestoomd worden voor onze huidige complexe maatschappij. Algemene vakken zoals Nederlands, wiskunde, geschiedenis, aardrijkskunde, burgerschap, financiële geletterdheid, ICT en media worden geïntegreerd onderwezen. 

Levensbeschouwing: leerlingen kiezen tussen godsdienst, niet-confessionele zedenleer of de eigen religie.

Leerkrachten aan het woord:

In 3RK geeft Chef Huysmans praktijk keuken en mevrouw Mees praktijk restaurant.

Gelieve marketing cookies te accepteren om deze video te bekijken.