7e jaar banketbakkerij en chocoladebewerking

Het 7e jaar banketbakkerij en chocoladebewerking is een ideale aanvulling en verrijking van je kennis en kunde ter voorbereiding van de arbeidsmarkt of verdere studies. Het is de kers op de taart voor elke bakkerijstudent.

Als beroepsleerling krijg je door de algemene vakken niet alleen een diploma maar ook de nodige hulpmiddelen om een eigen zaak te starten. Heb je een technische richting gevolgd, dan krijg je vrijstellingen voor de algemene vakken.

7de specialisatiejaar Banketbakkerij en chocoladebewerking

Wie ben je?

Je wil je verder specialiseren in het fijnere werk en het decoreren van banketproducten, chocolade, suiker en ijs.

Wat leer je zoal?

  • Je leert chocolade sculpturen en grote sierstukken maken.
  • Bij chocoladebewerking leer je speciale technieken en recepturen zoals panning, kleurtechnieken en speciale grondstoffen.
  • In patisserie gaat de aandacht naar gelegenheidsgebak, piece montées en croquembouche. 
  • Je leert de fijne kneepjes van het vak, speciale vormen en texturen, dessertbuffetten en meer.
  • Bij ijsbereiding ga je aan de slag met ijssnacks, ijstaarten, speciale sorbet- en ijsrecepten, ijsbeitelen en een tearoom assortiment.
  • Confiserie 2.0. zijn o.a. cuberdons, snoepjes, guimauve e.d.
  • Je bedrijft de suikersierkunst met de modernste technieken.
  • Je krijgt de vrijheid om jezelf ten volle te ontplooien.
  • Bekijk de lessentabel.

Je krijgt les van

  • gedreven vakspecialisten
  • een leerkrachtenteam met jarenlange ervaring als leerkracht maar ook als zelfstandig zaakvoerder van topbakkerijen en patisserieën
  • leerkrachten die geen uitdaging uit de weg gaan en meedingen naar de top in hoogstaande wedstrijden
  • leerkrachten met wedstrijdervaring die de leerlingen begeleiden tijdens wedstrijden in binnen- en buitenland

Nog meer troeven:

  • Je werkt in modern uitgeruste werkplaatsen. Als provinciale school beschikken wij over een chocoladelokaal, een suikerwerkplaats, een ijsroomatelier…
  • Onze opleidingen zijn up to date, we houden rekening met de nieuwste technieken, inzichten, recepturen en dergelijke.
  • Je neemt deel aan bedrijfsbezoeken, workshops en bijscholingen.
  • Je bezoekt gerenommeerde zaken en bedrijven in binnen- en buitenland.
  • Je krijgt de kans om 8 weken stage te lopen bij gerenommeerde bedrijven, wat ook een springplank kan zijn naar de arbeidsmarkt.
  • Na je studies kan je via Erasmus+ stage lopen binnen Europa, een stage van 5 tot 7 maanden.
PIVA 7de jaar banketbakkerij en chocoladebewerking

Waarom dit 7e jaar?

  • Na je beroepsopleiding is het 7e jaar het ideale platform om grotere volumes zelfstandig te leren verwerken, je creativiteit te stimuleren en af te toetsen welke richting je uit wil op vakgebied.
  • Na je technische opleiding kan je je in het 7e jaar echt verfijnen op vakgebied.
  • Kom je uit een andere richting dan banketbakkerij, dan geeft dit 7e jaar je een stevige basiskennis op het gebied van banketbakkerij, ijs, suiker, en chocolade.
     

Mmmmm macarons

Lessentabel

AV godsdienst/ niet-confessionele zedenleer 2
AV lichamelijke opvoeding 2
AV project algemene vakken 6
AV Frans 2
     
TV technologie bakkerij 1
TV bedrijfsmanagement 3
     
PV praktijk banketbakkerij-chocoladebewerking 16
     
  Totaal aantal uren 32
     
  blokstage banketbakkerij-chocoladebewerking (weken) 8

AV: Algemeen Vak, TV:Technisch Vak, PV: Praktijk Vak