Laureaten Juniorcup en finalisten Aspirant Baker

publish date
27.09.2023

24 tot 27 september vinden de vakbeurzen Meat Expo en Broodway plaats in Kortrijk Xpo. Zodra het schooljaar van start gaat, wordt er getraind en geproduceerd in slagerij en bakkerij om de leerlingen klaar te stomen voor de wedstrijden. De afdeling slagerij nam zelfs deel aan meerdere wedstrijden op Meat Expo en het vakmanschap van onze leerlingen valt niet te ontkennen.

Laureaten Juniorcup 2023
Aïsa Rachach (boven) en Yarne Maerevoet (onder), laureaten Juniorcup 2023

Meat Expo: Special Juniorcup 2023

Op zondag 24 september 2023 werden 21 producten van de leerlingen van 6SLa  in 4 rubrieken naar Kortrijk gebracht voor keuring. Vijftien producten scoorden hoger dan 90/100, 3 producten hoger dan 80/100 en 3 producten hoger dan 70/100. Dat zijn mooie resultaten waar de leerlingen en leerkrachten trots op kunnen zijn. Voor de hoogste score in elke rubriek werd er een trofee voorzien. Yarne Maerevoet behaalde de hoogste score in ambachtelijke vleesproducten en Aïsa Rachach kreeg de trofee voor ambachtelijke kookham.

De hoge scores voor de producten van 6SLa betekent dat ze van de hoogste kwaliteit zijn en goed worden bevonden door professionele juryleden. Punten hoger dan 80 en 70/100 geven aan dat ook de andere producten van PIVA worden gewaardeerd. Deze resultaten vertellen ook dat de producten aansluiten bij de verwachtingen van de markt en de consument.

Dit succes op Meat Expo is zeker iets om trots op te zijn en kan de reputatie van de opleiding PIVA alleen maar versterken.

"De beste manier om de motivatie van de leerlingen te stimuleren!", aldus Bert Vogels, technisch adviseur slagerij PIVA. "Door deel te nemen aan vakwedstrijden, ontdekken onze leerlingen alle facetten van het beroep die ze onder de knie moeten hebben om te kunnen deelnemen. Ze leren om te gaan met druk en we wakkeren ook de drang aan om de perfectie na te streven".  

Aïsa Rachach stuurde gerookt gestoomde nootham, hespenworst en coppa in voor de wedstrijd. Aïsa is de trotse laureaat ambachtelijke kookham. Yarne Maerevoet leverde breughelham, parijzerworst en cobourg in. Yarne neemt de trofee voor laureaat ambachtelijke vleesproducten mee naar huis. Proficiat!

De beide voorzitters van de Landsbond, Ivan Claeys en Philippe Bouillon, waren verbaasd over zoveel creativiteit  bij zowel slagers als leerlingen. Zij spraken hun fierheid uit over deze jonge generatie en wensten hen veel succes in hun beroepsleven.

Het Gouden Mes 2023
Winnaar Het Gouden Mes Kenji Fioole en Senne Decloedt (3e plaats)

Meat Expo: Het Gouden Mes

Maandag 25 september 2023 was het gloriemoment voor de leerlingen van de duale opleiding slagerij in PIVA. Tijdens deze vakwedstrijd moeten de jonge leerling-slagers uit de leertijd / duaal leren binnen de tijdslimiet een reeks praktische proeven afwerken om hun vakmanschap te bewijzen. Het Gouden Mes wil het ambachtelijke in het slagersberoep bevorderen. Senne Decloedt en Kenji Fioole kregen de opdracht om een varkenribstuk te verwerken tot een toonbankklaar product en het maken van een panklaar gericht. De opdracht bestond erin om in een tijdspanne van 90 minuten een varkenribstuk uit te benen en hiervan een perfecte mignonnette te snijden. Daarna kregen de leerlingen een gepelde schouderblad te verzorgen. De laatste opdracht was het verwerken van gehakt en spek tot 3 verschillende panklare producten.

De winnaar van het Gouden Mes 2023 werd Kenji Fioole uit PIVA Antwerpen, op de tweede plaats kwam Ibe Janssens van Syntra Midden-Vlaanderen, campus Gent en op de derde plaats Senne Decloedt - opnieuw - van PIVA Antwerpen.

Hierdoor komt de wisselbeker voor de tweede maal op rij naar PIVA. Eveneens kregen we de titel van beste school met duale opleiding voor slagerij.

De leerlingen van 5SLa (2023-2024)
De leerlingen van 5SLa

Meat Expo: Publieksprijs Paté Tastings

Op dinsdag en woensdag werden er paté tastings georganiseerd voor de scholen. Op dinsdag werden er een tiental boerenpatés geproefd door het aanwezige publiek. De appelpaté was op woensdag aan de beurt. De aanwezige bezoekers konden hun stem digitaal uitbrengen voor de beste paté.

De leerlingen van 5SLa creëerden een boeren- en een appelpaté samen met hun leerkracht Tony De Clercq. Met trots kunnen we zeggen dat beide publieksprijzen wederom richting PIVA zijn gekomen. Duidelijk een teken dat de producten van PIVA voldoen aan de verwachtingen van de markt en consument.

Demo gourmet met vierdejaars op Meat Expo
Youngsters Tristan Pittoors en Senne Selis

Meat Expo: Youngsters aan het werk

Op dinsdag was het de beurt aan de youngsters van het 4de jaar. Senne Celis uit 4SLa en Tristan Pittoors uit 4STa toonden hun kunsten in het maken van een gourmetschotel. Iedere leerling kreeg dezelfde grondstoffen om een mooie schotel te maken. Fijn om van de organisatie te horen dat de leerlingen van PIVA de mooiste creatieve schotel brachten. Niet zo evident wanneer je weet dat er constant mensen op je vingers kijken. Van een beetje stress gesproken. 

Een welgemeende dikke proficiat aan de leerlingen, de begeleiders en het hele team van de slagerij voor het fantastische werk in de aanloop naar en tijdens Meat Expo.

Belgisch kampioenschap Aspirant Baker 2023
Finalisten Aspirant Baker Liam Soursrafil en Ruben Somers

Broodway: Belgian Championship Aspirant Baker

Na de preselectie in mei vorig schooljaar was het nu tijd voor de finale van het Belgisch Kampioenschap Aspirant Baker 2023 de vakbeurs Broodway. Ruben Somers en Liam Soursrafil van PIVA en 6 andere finalisten moesten op beperkte tijd prestige en commerciële bladerdeegproducten maken, croissants en zachte luxeproducten, alsook broodjes, stokbroden en fantasiebroden. Tenslotte maakten ze ook nog een sierstuk met als thema ‘tussen graan en brood’. 

Akané Wakasugi wint Aspirant Baker en een selectie voor Mondial du Pain. Het zilver was voor Clara Maertens, het brons voor Matt Gapasin. Ook onze leerlingen kunnen trots zijn op hun prestatie; Liam behaalde de vierde en Ruben de vijfde plaats. Coach Van Vaerenbergh was trots.

Jacey De Rydt, medefinalist uit Hasselt, stuurde felicitaties door: “Dikke proficiat aan de jongens van PIVA! Ze hebben de 4de en 5de plaats zeker en vast verdiend. Hun manier van werken en de technieken die zij naar voor brachten waren fantastisch. Daar mogen jullie zeker heel trots op zijn.”