ERASMUS +

Met PIVA verleg je letterlijk je grenzen!

Onze school organiseert al meer dan 20 jaar buitenlandse stages, met de steun van Erasmus+, een subsidieprogramma van de Europese Unie.

In 2018 ontvingen we van Erasmus+ een VET-charter. Dit charter wordt toegekend aan scholen die volgens Erasmus+ een goede reputatie hebben opgebouwd inzake het organiseren van buitenlandse stages. We mogen sindsdien trots het VET Mobility Charter-logo gebruiken! 

Eind 2020 kregen we heuglijk nieuws van ons Erasmusagentschap: onze accreditatie-aanvraag werd goedgekeurd! De accreditatie is een soort langetermijnovereenkomst tussen PIVA en Erasmus, waardoor we - kort gezegd - safe zitten tot 2027. En er is nog meer goed nieuws. Door het binnenhalen van deze overeenkomst kunnen we vanaf 2021 ook beurzen van Erasmus aanvragen voor wedstrijden, cursussen, gastdocenten… en dit niet alleen binnen de EU, maar wereldwijd.

Erasmus+ 2022-2023

September 2022 vertrokken maar liefst 20 afgestudeerde leerlingen voor 5 maanden op stage naar 6 verschillende landen:

  • Storm, Anton, Rahim, Jérôme en Jochen verblijven 5 maanden in het zonnige Tenerife.
  • Hanne, Laurence en Jordi verkozen het koele Finland.
  • Siebe, Sander, Drik en Nicole zitten in Italië.
  • Kyano, Nidaal, Mastan en Sander trokken naar Letland.
  • Jitse en Brendan verkennen Noord-Ierland en
  • Pjotr en Ynse genieten van Schotland.

Zoals elk jaar komen er ook Erasmusstudenten naar PIVA. Op 26 september zetten 2 Letse, 3 Italiaanse en 1 Franse Erasmusser voet op Antwerpse bodem. Zij zullen een maand op onze school zijn en vervolgens vier maanden stage lopen in restaurant en patisserie.  

Al deze stages worden betaald met beurzen van Erasmus+.

Stagebezoek

Alle leerlingen van 7BBCc hebben in 2021-2022 twee weken stage gelopen bij Lenôtre in Parijs. Praktijkleerkracht Erwin Hulsbosch bezocht de tweede groep in Parijs:

“De chefs waren enthousiast over de prestaties van onze leerlingen. Men vroeg daar om de volgende stage met meer - lees zoveel mogelijk leerlingen die een goede opleiding genoten aan PIVA - terug stage te lopen! Ook de Franse taal was voor geen van de leerlingen een probleem. En het zelfstandig leven op hotel in Parijs verliep eveneens goed.”

Leerkrachten gingen op stagebezoek en delen hun bewondering: lees het in het WRAP-magazine van Pasen 2022.

Vet Mobility Charter

PIVA ontving het VET Mobility Charter van Erasmus+. Het VET-charter is een accreditatie voor scholen die in het verleden kwalitatief hoogstaande mobiliteiten voor lerenden en personeel hebben georganiseerd. In heel Vlaanderen hebben slechts 9 scholen dit behaald. Het charter is geldig tot en met 2020. 

Internationaal netwerk

PIVA maakt deel uit van twee internationale netwerken:

Het Consortium of Hospitality and Accommodation Schools of Europe, kortweg CHASE genoemd. Hierin zitten 17 scholen uit 16 landen:

IJsland, Zweden, Noorwegen, Finland, Letland, Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Noord-Ierland, Schotland, Engeland, Italië, Tenerife, Hongarije en Turkije.

Daarnaast hebben we een apart netwerk voor bakkerij en slagerij, waarin partners zitten uit Finland, Duitsland, Zweden, Oostenrijk en Slovenië. 

 

Meer info:

https://www.facebook.com/Chaseeduc/?ref=search&__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARDeJ57j-HmD-aG2_6fCWGlGv5jCkj45FWuf6eIHps76Bkh2bTmSGF_9wPmAtyyC9hfnxwZT3THZflMV

Kaart Europa