Noah D'haemer geselecteerd voor Junior National Culinary Team

publish date
10.03.2022

Horeca Expo eind november is een mooi platform voor leerlingen hotel om hun vakmanschap te tonen onder druk. Drie leerlingen van 5TH streden mee voor een plekje in het Junior National Culinary Team Belgium en Noah D'haemer haalde de selectie. Noah heeft net een geslaagde stage achter de rug bij tweesterrenrestaurant Cuchara in Lommel.

Noah neemt deel aan de selectie voor JNCT Belgium

Noah D'haemer geniet van de opleiding hotel: "Het allerleukste aan de opleiding vind ik de constante vernieuwingen. Je kan blijven bijleren. Elke dag dat ik in de keuken sta, kom ik weer dingen tegen die ik zo graag wil leren. En dan op het einde van de shift de gasten zien lachen en zien dat ze genoten hebben, is voor mij een motivatieboost."

Je hebt deelgenomen aan de wedstrijd op Horeca Expo. Was het een droom om mee te doen aan een wedstrijd?

Noah: "Absoluut, toen ik hoorde dat ik was geselecteerd om deel te nemen aan de wedstrijd begon de adrenaline al te pompen door heel mijn lijf en ik kon niet geloven dat Chef Vermeerbergen en Chef Godon het in mij zagen. Zonder hen had ik waarschijnlijk nooit gestaan waar ik volgend jaar ga staan, bedankt! Het is een fantastische ervaring op zich."

Wat vond je het spannendste onderdeel van de wedstrijd?

Noah: "De momenten voor en tijdens het koken ben ik koelbloedig en doelbewust. Als ik mijn doel heb, doe ik er alles aan om het te perfectioneren. Dat is voor mij passie. Het spannendste moment was toen ik voor de jury stond en mijn uitleg bij het gerecht mocht geven en het motivatiegesprek. Dat gesprek bleek heel doorslaggevend voor mijn selectie voor veel juryleden. Dat was mij op voorhand al gezegd. Maar ik had dus meer stress tijdens het motivatiegesprek dan in de keuken."

Wat is het voornaamste dat je hebt geleerd uit de wedstrijd?

Noah: "Het belang van onderling communiceren. Dat is superbelangrijk in de keuken; elkaar kunnen lezen en met elkaar kunnen communiceren."

"Zodra je denkt dat het perfect is, zit je al fout. Er is altijd en overal ruimte voor verbetering."
Junior National Culinary Team Belgium

Ben je tevreden over je prestatie op Horeca Expo?

Noah: "Oh, ik ben ongelooflijk trots op mezelf en op mijn klasgenoten Benjamin en Maya. Zij hebben het ook super gedaan. Ik ben echt tevreden over wat ik heb kunnen brengen, er kunnen zeker en vast componenten in het gerecht beter maar dat hoort erbij."

Hoe liep de voorbereiding voor de wedstrijd?

Noah: "Slechts vijf dagen voor de wedstrijd kwamen we te weten dat we geselecteerd waren om naar Horeca Expo in Gent te gaan. We kregen een korte maar hele efficiënte "opleiding”.  We hebben met de producten kunnen oefenen. Chef Godon, Vermeerbergen, Makar, De Schepper en Vercaigne hebben ons ideeën aangereikt. Nogmaals bedankt."

Heb je een voorbeeld, een chef waar je naar opkijkt?

Noah: "Niet echt, ik haal mijn inspiratie bij veel verschillende koks waaronder Jan Tournier, Roger Van Damme, Gert De Mangeleer... Dit zijn allemaal heel creatieve koks. Ik probeer altijd zoveel mogelijk te mixen naar wat ik zelf lekker vind."

Wat staat er op de planning met JNCT?

Noah: "Na de nodige voorbereiding vertegenwoordig ik in november 2022 PIVA met het Junior National Culinary Team op het wereldkampioenschap in Luxemburg."

Voor de krokusvakantie heb je stage gelopen in een restaurant. Hoe was dat?

Noah: "Voor mijn eerste stage mocht ik naar mijn droomrestaurant, Cuchara (**) in Lommel van Jan Tournier. Ik heb tijdens de services veel mogen dresseren en voorbereidingen gedaan voor andere dagen zoals krokanten maken voor de amuses. Het moeilijkste was het aanpassen aan het tempo van een tweesterrenzaak. Ik vond de lange dagen zeker niet erg, ik keek niet naar de tijd omdat ik constant bezig was. De ongelooflijke dingen die ik heb zien gebeuren en gemaakt zien worden wij Cuchara zal ik nooit vergeten. Het was een korte maar zeer leerrijke stage vol plezier."