Opendeurdag

Smakelijk leren!

De Opendeurdag dit schooljaar gaat door op zaterdag 22 april 2023. Noteer die datum alvast in je agenda!

Opendeurdag vorig schooljaar

De Opendeurdag op 23 april 2022 was een topdag voor PIVA. Liefst 3.200 geïnteresseerden kwamen een kijkje nemen op de school. Er waren zeventig inschrijvingen voorzien, maar er meldden zich meer dan honderd kandidaat-scholieren.

“De deuren gingen open om 11u. Maar om 10.30u heb ik mensen al moeten vragen om nog even te wachten”, zegt een tevreden directeur Toon Veelaert. “We hadden er wel op gehoopt na twee jaar zonder opendeurdag. Al hadden zich op voorhand veel mensen ingeschreven voor workshops.”

Na de opendeurdag vertaalde die vroege belangstelling zich ook in een fenomenaal aantal inschrijvingen, zowat de helft meer dan normaal. “Men had me verteld dat er op een normale opendeur vijftig tot zeventig inschrijvingen zijn”, zegt Toon Veelaert aan Gazet van Antwerpen. “Maar na afloop bleken zich 94 nieuwe scholieren te hebben ingeschreven. Meer nog, ik heb circa vijftien jongeren moeten ontgoochelen en op een wachtlijst plaatsen. Ik hoop hen de komende week nog goed nieuws te kunnen brengen. We hebben natuurlijk maar zoveel plaatsen als er klassen zijn. En voor elke klas moet ik voldoende leerkrachten hebben, vandaar. Al bij al mag onze afdeling Toerisme nog een duwtje krijgen. De mensen weten intussen dat er een toekomst zit in de afdelingen beenhouwerij, bakkerij en hotel-restaurant. De inschrijving van een jongere is dan ook vaak een gezinszaak.”

PIVA Opendeurdag 2022 - workshop bakkerij
Workshop bakkerij tijdens de Opendeurdag

Workshops tijdens de Opendeurdag

Tijdens de Opendeurdag kon je de leerlingen van alle afdelingen - bakkerij, slagerij, hotel en toerisme - aan het werk zien, maar je kon ook zelf aan de slag. De afdelingen bakkerij, slagerij en hotel organiseerden workshops voor jongeren tussen 10 en 16 jaar.

  • De afdeling bakkerij organiseert een workshop koekjes bakken en een workshop chocolade met studentenhaver en truffels.
  • In de afdeling slagerij kan je meedraaien achter de schermen en - afhankelijk van je leeftijd - een hamburger maken of vlees uitbenen.
  • In de keukens van de afdeling hotel heb je de keuze tussen een workshop dessert en een workshop vegetarisch. Of je kiest voor een workshop restaurant en dan ga je aan de slag in de zaal van Hof van Leysen.
PIVA Opendeurdag 2022 - Young Master Chef bakkerij
Young Master Chef wedstrijd bakkerij met in de jury Regula Ysewijn

Young Master Chef

Leerlingen van het tweede jaar tonen hun talent tijdens de Young Master Chef wedstrijd in de afdelingen bakkerij, slagerij en hotel. In de jury zetelen Regula Ysewijn (Baker Off Vlaanderen), Jan Buytaert (Njam!) en oud-leerkrachten Jos Roovers en Ruud Martinus.

De tweedejaars mogen trots zijn op hun prestaties tijdens de Young Master Chef wedstrijden. Een dikke proficiat aan de winnaars Silke De Sobri (bakkerij), Thomas Ruccione (hotel) en het duo Des Dua en Luuk Luijkx (slagerij)

PIVA Opendeurdag 2022 - PIVA Echo Club

PIVA Oud-leerlingen

Ook nadat onze leerlingen zijn afgestudeerd blijven we graag op de hoogte van hun reilen en zeilen. De vereniging van PIVA Oud-leerlingen houdt vroegere leerlingen op de hoogte, verenigt ze op evenementen en trakteert graag op een hapje tijdens de Opendeurdag. 

Surf ook eens naar de site van PIVA oud-leerlingen of like de PIVA Oud-leerlingen op Facebook.

 

PIVA Brochures

PIVA brochures schooljaar 2022-2023