Hoe zou het zijn met onze oud-leerlingen?

Oud-leerlingen Gert Donckers en Xander Verhoeven
Sanne en Gert Donckers (boven), Xander Verhoeven en Emily Van Mierlo (onder)

28/05/2021

SLAGERIJ Gert Donckers en Xander Verhoeven

Het mei-nummer van Food&Meat plaatst twee oud-leerlingen slagerij in de schijnwerpers:

SLAGERIJ-TRAITEUR DONCKERS
Al in 2018, toen Sanne en Gert Donckers pas een jaar hun slagerij-traiteur in Turnhout uitbaatten, ontvingen ze de officiële erkenning van de Federale Overheidsdienst Economie als ambachtsman. De FOD kent de titel toe aan ondernemingen, waar het authentieke karakter, de manuele aspecten en de kennis van het ambacht op de eerste plaats komen.

Op gedroogde (buitenlandse) hammen en kalfsrol na, fabriceert Gert alles zelf. Hij maakt zelf verschillende soorten salami. Naast de sopressa voor de Fiche in food&meat, hangen ook chorizo, truffelsalami, venkelsalami en pepersalami klaar voor verkoop in Slagerij Donckers.

www.slagerijdonckers.be

KEURSLAGER VERHOEVEN
Na zijn studies aan PIVA is Xander Verhoeven onmiddellijk begonnen bij Keurslager Van Gijsel in Edegem.

“Het genieten van het maken van ambachtelijke charcuterie, dagschotels, bereide gerechten en buffetschotels deed me beseffen dat ik ook zelfstandige wilde worden,” vertelt Xander.

Drie maand geleden openden Xander en Emily Van Mierlo de deuren van hun Keurslagerij Verhoeven. In eerste instantie willen ze naadloos het bestaande assortiment voor de vele vaste klanten behouden. Wat niet  wil zeggen dat de vernieuwende ideëen lang op zich zullen laten wachten. Van zodra de coronamaatregelen het toelaten, gaat hij het catering gebeuren verder uitbouwen.

www.keurslagerverhoeven.be

 

Oud-leerling Alexander

25/02/2021

BAKKERIJ Alexander Durinck

ALEXANDER'S PANNENKOEKEN
Alexander Durinck: "Ik ben officieel op 1 april 2019 gestart met mijn bedrijf Alexander's Pannenkoeken. Ik heb altijd al iets zelfstandig willen doen. Door mijn opleiding in de middelbare school (brood- en banketbakkerij) had ik een goede basis om een zelfstandige activiteit te kunnen beginnen. In hoofdberoep leek het me nog iets te riskant dus ben ik maar gestart in bijberoep. 

"De combinatie van mijn vaste job met mijn bedrijf is best zwaar. Ik werk fulltime en dat elke weekdag van 8u tot 17u. Naar de groothandel gaan, klanten een goede service kunnen aanbieden, doordeweekse bestellingen en grote bestellingen voor scholen of bedrijven doen; de combinatie is enorm moeilijk met deze dagindeling. Ik vind ook dat ik me moet bewijzen als 20-jarige in deze sector. Markten doen is echt niet gemakkelijk maar ik red me wel.

"Het is enorm fijn om steeds weer dezelfde klanten te zien terugkomen. Ik sta nog maar een kleine twee maanden op de markt in Lier en de sfeer daar is enorm leuk en aangenaam. Het praten met de klanten is ook een welkome afwisseling naast de job tijdens  mijn drukke weekdagen.

"Wat me motiveert is de leuke commentaar en de kindjes die ‘joepie’ roepen als ik aan de voordeur sta met pannenkoekjes! En natuurlijk zou ik met mijn bedrijf ook willen groeien. Over een paar jaar zou ik mijn pannenkoeken graag in verscheidene winkels willen verkopen."

De perfecte pannenkoek

"De perfecte pannenkoek is rond, vullend en lekker natuurlijk! Mijn pannenkoeken worden gemaakt met verse ingrediënten en ja hoor, ook met kakelverse eitjes en dat zijn er veel! Enorm veel! Er worden geen additieven of bewaarmiddelen gebruikt. Ze blijven 5 tot 7 dagen houdbaar in de koelkast en ze zijn tot 6 maanden te bewaren in de diepvriezer. 

"Alexander's Pannenekoeken staan op de zaterdagmarkt van Lier en elke zondagochtend op het dorpsplein van Onze-Lieve-Vrouw-Waver. Verscheidene keren per jaar worden mijn pannenkoeken ook verkocht door scholen en verenigingen om geld in te zamelen."

Toekomstplannen

"Binnenkort ga ik extra bakvuren aanschaffen. Daarnaast wordt mijn kraam in de nabije toekomst bestickerd om nog meer reclame te maken. Graag zou ik ook nog enkele afzetpunten willen hebben. Tijdsgebrek is een van de factoren waarom ik hierin nog niet ben geslaagd. 

"In de toekomst zou ik graag enkele nieuwe producten willen hebben. Dit om een breder publiek te kunnen bereiken. De overschakeling van bijberoep naar een volledig zelfstandige activiteit staat op mijn wenslijst. En ik zou bij ons thuis onze garage willen verbouwen naar een volwaardige werkruimte."

Kinderspel

"Ik heb enorm veel geleerd op school en dat kan ik nu allemaal in de praktijk toepassen: gaande van leerstof uit het vak bedrijfsbeheer tot alle theoretische (praktijk)vakken. Het aanpassen van recepten is nu kinderspel met de kennis die ik heb opgedaan op school."

Oud-leerlingen Quinten Hoskens en Loïc Verheeken

25/02/20121

BAKKERIJ Quinten Hoskens en Loïc Verheeken

HOUSE OF CHOCOLATE
Quinten Hoskens en Loïc Verheeken, twee jonge passievolle kerels, begonnen in 2020 House of Chocolate, hun eigen atelier in De Klinge op slechts een paar honderd meter van de Nederlandse grens. De twee leerden elkaar kennen op de schoolbanken van PIVA. Ze liepen hier school vanaf het eerste middelbaar.

Loïc Verheeken in het Zeeuws-Vlaamse magazine Via Vivo: "Op PIVA leerden we heel véél over chocolade, met dank aan onze leraar Jurgen Baert. Hij ontving de titel van Belgian Chocolate Master en van hem erfden we de passie voor chocolade. Hij en onze andere leraar Kristof De Vocht stimuleerden ons ook om een eigen zaak te starten."

Huisgemaakt

“Ambachtelijk” is het passende sleutelwoord voor House of Chocolate. Alles wordt in het kraaknette en moderne atelier bereid en samengesteld. Ze werken met chocolade van Callebaut en bedenken zelf hun combinaties. 

Quinten Hoskens in Via Vivo: "Ons doel is om traditionele dingen net iets anders aan te pakken. We kopen onze chocolade aan bij Callebaut in Wieze. Vanaf dan bedenken we nieuwe en speciale combinaties. Inspiratie vinden we overal. Zo zijn we momenteel bezig om een bierpraline te ontwikkelen. We hebben in ons gamma bijvoorbeeld ook witte chocolade gevuld met halzenoot praliné en knettersuiker en nog een 'specialleke' wordt de gembertruffel die we op punt aan het zetten zijn."

Zeer vakkundig, zoals ze het geleerd hebben in PIVA, wordt alles ter plaatse gemaakt. House of Chocolate heeft een webshop en enkele verkooppunten in Nederland en België. Veel succes gewenst aan deze gepassioneerde jongens!

 

Oud-leerlingen Job Van Beek en Marie Adriaenssens
Oud-leerlingen Job Van Beek en Marie Adriaenssens

10/02/2021

BAKKERIJ Job Van Beek en Marie Adriaenssens

CROÛTE
Job Van Beek (24) en Marie Adriaenssens (23) hebben op de Handelslei in Sint-Antonius Zoersel de bekende bakkerij Geert Verellen overgenomen. 

Marie leerde Job aan PIVA in Antwerpen kennen, waar ze allebei de opleiding tot bakker volgden. Job deed zijn stage bij Geert Verellen en is er al vijf jaar aan de slag. In december 2020 nam hij de zaak samen met Marie over. Marie werkte na haar afstuderen in een chocoladeatelier in Sint-Niklaas. Zij is ook al sinds september aan de slag in bakkerij Geert Verellen. Donderdag heropent de zaak na een korte make-over als bakkerij-patisserie Croûte.

Lees het artikel in Het Nieuwsblad

 

Oud-leerling Leroy Clarys
Oud-leerling Leroy Clarys

10/02/2021

HOTEL Leroy Clarys

MAISON THIRION
Leroy Clarys (29) uit Retie laat zich ondanks de horecasluiting niet tegenhouden om een eigen zaak te starten. Hij neemt Maison Thirion over in de Gelmelstraat in Hoogstraten. 

Leroy Clarys: “Ik heb een opleiding restaurant-keuken gevolgd in PIVA in Antwerpen. Mijn stage deed ik bij De Karmeliet in Brugge en Sir Anthony Van Dijck in Antwerpen. Daarna werkte ik in een hotel in Dessel, maar ik was al een tijdje bezig met het zoeken naar een pand voor een eigen zaak. Zo kwam ik Maison Thirion op het spoor. Toen ik er binnenstapte om het te bekijken, was ik direct verkocht. Het interieur heeft iets, de lampen zou ik zelfs graag bij mij thuis willen hangen. De open keuken is ook een pluspunt. Met een twintig zitplaatsen kan ik ontbijt en lunch alleen doen, ’s avonds komt er iemand helpen in de zaal. De naam van het restaurant ga ik niet veranderen.”

Lees het artikel in Het Nieuwsblad

 

Oud-leerling Ilona Van Gaal
Oud-leerling Ilona Van Gaal

10/02/2021

HOTEL Ilona Van Gaal

ZORGKUNDIGE
Ilona Van Gaal: "Ik ben een oud-leerling van de PIVA. In 2011 ben ik afgestudeerd in de richting hotel-restaurant. Nu ben ik zorgkundige in een rusthuis in Pulderbos met opleiding verpleegkundige in wording.De PIVA-opleiding verrijkt mijn job: als één van mijn bewoners allergieën heeft of vermagerd dan kunnen we samen met het keukenpersoneel een aangepaste voeding voorzien voor de bewoner in kwestie.

"Ik raad iedereen deze school aan omdat je zo goed begeleid wordt in de studierichting die je kiest. Het wordt met de nodige passie doorgegeven door de vakleerkrachten. Ik heb heel veel mooie en geweldige herrineringen aan PIVA. Hoe eten mensen kan samenbrengen met het nodige drankje ernaast. Dat de klant altijd centraal staat. En het belangrijkste van al: wat een glimlach niet kan doen met elkaar.

"Ik raad iedereen aan deze school te kiezen gewoon omdat dit een school uit de duizend is. Je voelt je echt gewaardeerd als leerling."

 

20/01/2021

BAKKERIJ Stijn de Kock

PURATOS
Stijn de Kock: "Ik heb Bakkerij en banket gevolgd gedurende 5 jaar. Daarna heb ik nog even verder gestudeerd, maar uiteindelijk heb ik voor de liefde van het bakkersvak gekozen. Ik werk nu al 3 jaar bij Puratos als testbakker en technische adviseur banket Nederland. De ontwikkeling van bakkerijproducten staan nooit stil. De basis is gelegd op PIVA door de beste leerkrachten. Dankjewel daarvoor. Het was een mooie tijd! Soms denk ik terug; 'Hoe deden ze het daar ook alweer?' Ik zal het nooit vergeten."

 

09/02/2021

HOTEL Gino Mertens

Gino Mertens: "Ik ben afgestudeerd in 1990. Ik werk nog steeds in de horeca (nu even niet met die corona). Ik vond het een leuke ervaring in het eerste jaar kennis maken met bakkerij, beenhouwerij en hotel (zaal en keuken). In die tijd was koken nog alles zelf bereiden, potje per potje. Toen hadden we geen staemers. Ik zou zo terug hotelschool volgen en de nieuwe technieken leren."