Voedingstechnieken

Sinds schooljaar 2018-2019 

  • Doorstroomrichting naar hoger onderwijs
  • Polyvalente theoretisch-technische richting
  • Grote jobzekerheid
  • Uniek in de provincie!

In de levensmiddelenindustrie werken meer en meer deskundigen aan de ontwikkeling en verbetering van voedselproducten en productiemethoden. De opleiding Voedingstechnieken brengt jongeren in contact met een zo breed mogelijke waaier van activiteiten in verschillende subsectoren van de voedingsindustrie.

Het is een polyvalente theoretische-technische opleiding die de productie van levensmiddelen bestudeert. Tijdens de opleiding wordt duidelijk dat niet het eindproduct het belangrijkste is maar ook het tot stand komen van dit product. Het is de studie van de grondstoffen, het proces en het product.

Het werkterrein is het labo.  Biologie, chemie en fysica zijn belangrijke vakken. De opleiding omvat een groot pakket algemene en technische vakken, toegespitst op levensmiddelen in het algemeen, aangevuld met praktijklessen die basistechnieken uit de keuken, bakkerij en banketbakkerij, slagerij aanleren.

Lessentabel voedingstechnieken 2de en 3de graad

AV: Algemeen Vak, TV: Technisch Vak, PV: Praktijk Vak

Deze richting wordt gradueel ingericht vanaf het eerste leerjaar van de tweede graad.

    3de jaar 4de jaar 5de jaar 6de jaar
           
AV  godsdienst / niet-confessionele zedenleer  2 2 2 2
AV  lichamelijke opvoeding  2 2 2 2
AV  Nederlands  4 4 2 2
AV  Frans 3 3 2 2
AV  Engels 2 2 2 2
AV  wiskunde  4 4 4 4
AV  informatica 1 1    
AV  geschiedenis 1 1 1 1
AV aardrijkskunde 1 1 1 1
           
TV Toegepaste fysica 2 2 1 1
  Toegepaste chemie 2 2    
  Toegepaste biologie 1 1 1  
           
TV  Technologie Voeding 2 2    
  Levensmiddelen- en voedingsleer 1 1    
  Industriële productieleer 1 1 2 3
   Kwaliteitsbeleid 2 2    
  Biochemie     2 2
  Toegepaste Levensmiddelenchemie     4 4
  Toegepaste microbiologie     2 2
            
PV Praktijk 5 5    
  Stage     8 8
   Totaal aantal uren:  35 35 35 35