7e jaar slagerij en fijnkosttraiteur

Wat biedt deze opleiding je aan

  • Je krijgt een overzicht van de koude keuken (sauzen, salades, saladetaarten, Breugelbuffetten, ...)
  • Je krijgt informatie over het uitgebreide assortiment kant-en-klare gerechten (lasagne, wokgerechten, ...).
  • Je wordt voorbereid op een leidinggevende functie

Lessentabel

AV: Algemeen Vak, TV:Technisch Vak, PV: Praktijk Vak

    Uren
AV godsdienst/ niet-confessionele zedenleer 2
AV lichamelijke opvoeding 2
AV Frans 2
AV PAV 6
     
TV verkoop- en etaleertechnieken 1
TV bedrijfsorganisatie en marketingtechnieken 1
TV technologie 2
     
PV praktijk slagerij-fijnkosttraiteur 8
PV stage slagerij-fijnkosttraiteur 8
     
  Totaal aantal uren 32

Inhoud van de vakken

TV verkoop- en etaleertechnieken

De verschillende garneer-, verkoop- en etaleertechnieken

TV bedrijfsorganisatie en marketingstechnieken

Factoren die belangrijk zijn voor een beginnend ondernemer, functie van werkgever en werknemer, elementen die de prijs beïnvloeden, kostprijsberekeningen, gebruik van specifieke softwarepakketten

TV technologie

Hygiëne- en veiligheidsreglementering, een uitgebreide bespreking van de gebruikte grondstoffen en recepten van culinaire fijnkostbereidingen, fijne vleeswaren en delicatessen, analyseren van recepten en nieuwe technieken toepassen

PV slagerij-fijnkosttraiteur

Culinair - warme keuken
De keuze, kwaliteitscontroles en aankoopmogelijkheden van de grondstoffen. Samenstellen, bereiden en afwerken van: streekgerechten, gevogelte- en wildbereidingen, pasta’s, pizza’s, verkoopklare visbereidingen, halffabricaten, groentetaarten, eenpansgerechten, feestgerechten. Vacuümgaren in de slagerij

Culinair - koude keuken
Basis spuittechnieken, aspicbereidingen, emulsiesausen en salades, spuiten met aardappelpuree, hors d’oeuvre schotels, vleesschotels en bijpassende garnituren, vlechten met spek en degen, panklare producten, kaasschotels, vleeswarenschotels, fondue- en gourmetschotels

PV stage

Een stage van acht weken in gerenommeerde bedrijven. Hierbij kunnen de leerlingen de opgedane kennis toetsen aan de praktijk.

Geïntegreerde proef

Het hele jaar door werken de leerlingen aan een opdracht die volgende onderdelen omvat: theoretisch eindwerk, praktische proef, stage en technische vakken.