7e jaar banketaannemer traiteur

Foto's PIVA en Antwerp Diner

In het zevende jaar banketaannemer traiteur ga je je verdiepen in de wereld van de banketaannemers en in nieuwe keukentechnieken en -processen. Je neemt deel aan een aantal grote banketten in samenwerking met Belgische topchefs en je krijgt ruimte om je eigen creatieve gerechten te ontwikkelen en wordt daarbij geholpen met de onderbouwde feedback van vakspecialisten. Je leert de kneepjes van het vacuümgaren en je maakt lekkere meeneemgerechten.

Als beroepsleerling krijg je door de algemene vakken niet alleen een diploma maar ook de nodige hulpmiddelen om een eigen zaak te starten. Heb je een technische richting gevolgd, dan krijg je vrijstellingen voor de algemene vakken.

Wie ben je?

Je wil je specialiseren in de traiteursector en creatief aan de slag gaan. Je wil later graag grotere feesten organiseren en daar alles over te weten komen. Je kijkt uit naar een stage in gerenommeerde topzaken in binnen- en buitenland. Je wil jezelf uitdagen en voortdurend bijleren en verbeteren.

Wat leer je zoal?

  • Je leert nieuwe technieken beheersen in de keuken; zo leer je o.a. werken met Pacojet en Röner.
  • Je leert gastronomische gerechten opbouwen en bereiden voor grote gezelschappen en banketten.
  • Je leert de kneepjes van het vacuümgaren en je leert smakelijke meeneemgerechten bereiden.
  • Je krijgt de principes van compositie, vormleer en kleurenleer aangereikt en leert basistechnieken en –schikkingen toepassen in gelegenheids- en seizoensgebonden opdrachten
  • Je komt alles te weten over de koude keuken en buffetvormen.
  • Op events in binnen- en buitenland doe je veel praktische ervaring op.
  • Je bekwaamt je in het organiseren en uitvoeren van een megafestiviteit.
  • Tijdens een boeiende stage in een gerenommeerde zaak doe je ervaring op in binnen- of buitenland.
  • Je leert over aankoop- en verkooptechnieken, stockbeheer, marketing, omgangsvormen en integrale kwaliteitszorg
  • Je leert recepten analyseren, de kostprijs berekenen en een menu samenstellen.
  • We stimuleren je om aandacht te hebben voor veiligheid, milieu- en hygiënebeheersing.
  • Je bezoekt diverse groothandelaars, vakbeurzen en professionele degustaties.
  • Bekijk de lessentabel
7de jaar banketaannemer traiteur

Je krijgt les van

  • een leerkrachtenteam met jarenlange ervaring als deskundig professional in topzaken alsook met jarenlange ervaring als leerkracht.
  • leerkrachten met wedstrijdervaring die de leerlingen begeleiden tijdens wedstrijden in binnen- en buitenland.
  • Onze leerkrachten zijn gedreven vakspecialisten die zich blijven bijscholen en je stimuleren met opbouwende feedback.

Nog meer troeven:

  • PIVA beschikt over moderne keukens met de laatste nieuwe apparatuur.
  • Je maakt uitstappen naar producenten, telers en groothandelaars.
  • De blokstage van acht weken staat centraal, die doe je in een gerenommeerde zaak, zelfs in het buitenland.
  • Tijdens de stage loop je een week stage in het buitenland.
  • Wanneer je afgestudeerd bent, kan je met een beurs een langdurige buitenlandse stage volgen via het Erasmus+ project.
     

7e jaar banketaannemer traiteur in beeld

Doe ervaring op bij grote evenementen in samenwerking met o.a. Antwerp Diner en Gault&MIllau. Belangrijke waarden in de keuken: discipline, nieuwsgierigheid, passie en inzet.

Bekijk het filmpje met Chefs Greveling en Godon:

Lessentabel

    Uren
AV godsdienst/ niet-confessionele zedenleer 2
AV lichamelijke opvoeding 2
AV Frans 2
AV PAV 6
     
TV banketaannemer-traiteur 4
     
PV praktijk banketaannemer-traiteur 8
PV stage banketaannemer-traiteur 8
     
  Totaal aantal uren 32

AV: Algemeen Vak, TV:Technisch Vak, PV: Praktijk Vak