Zilver voor Ella Lenjou op Belgian Championship Aspirant Baker

publish date
28.09.2021

Drie leerlingen van PIVA behoorden tot de finalisten voor Belgian Championship Aspirant Baker: Ella Lenjou (7BBCb) en Arno Simons (7BBCa), zij werden gecoacht door Frank Van Vaerenbergh, en Lucas Storms (6BBa) die deelnam als onafhankelijke.

Ella Lenjou wint zilver en de prijs voor beste nutritioneel brood.

Finale Belgian Championship Aspirant Baker
Ella Lenjou wint zilver. Onderaan: finalist Arno Simons

Goud was voor Dina Ben Tiab, brons voor Pina Gonçlaves. Drie dames op het podium!

Tijdens de finale van Belgian Championship Aspirant Baker kregen de finalisten 7 uur de tijd om volgende producten te realiseren:

  • 24 stuks gerezen bladerdeeg (2 soorten) en 12 traditionele boterkoeken
  • 60 stuks kleine zachte luxe (4 soorten)
  • 30 broodjes (3 soorten)
  • 8 traditionele stokbroden en 8 fantasiebroden (2 modellen)
  • 4 nutritioneel broden (1 model)
  • een sierstuk met als thema Vrijheid in eetbare grondstoffen

De producten werden beoordeeld op smaak, uitzicht en afwerking maar ook op gewicht, lengte en gelijkvormigheid.

Ella Lenjou heeft zondag gebakken voor de wedstrijd. Arno Simons kwam maandag in actie. Lucas Storms kon niet meestrijden in de finale omdat hij gekwetst was aan de hand.

Hun finaleplaats geeft hen de kans om zich internationaal te onderscheiden, op de Mondial Du Pain en - nieuw sinds dit jaar - Euro of WorldSkills.

Dit jaar kregen de deelnemers voor het eerst een opdracht rond nutritioneel brood. Ze moesten een brood met nutriscore A bereiden en dat tegelijk van een interessante smaak voorzien. Ella Lenjou – winnares in die categorie – overtuigde de jury door het gebruik van desem, gekiemde granen, cacaonibs en mosterdkorrels. 

Dina Ben Taib haalde doorheen alle categorieën de hoogste score, zij is de winnaar van deze achtste editie. Pina Gonçlaves behaalde brons. “Maar eigenlijk zijn alle deelnemers winnaars”, aldus Guido Devillé in ‘Brood&Banket’, drijvende kracht achter Aspirant Baker. “Ze zijn echt overtuigd van ons ambacht. Acht op tien voormalige deelnemers van onze wedstrijd hebben intussen een eigen zaak, werken in het onderwijs of als demonstrateur.”

Coach Frank Van Vaerenbergh: “Een deelname aan een vakwedstrijd als Belgian Championship Aspirant Baker maakt je zelfverzekerder, zowel in je vak als persoonlijk. Het tilt je letterlijk naar een hoger niveau. Je krijgt inzicht in werkverdeling en exploreert andere werkvormen en technieken.”

Proficiat Ella, Arno, Lucas en coach Van Vaerenbergh!