PIVA-leerlingen klaar voor Broodway & Meat Expo

publish date
22.09.2021

PIVA strijdt mee voor Belgian Championship Aspirant Baker op Broodway en Juniorcup op Meat Expo in Kortrijk Xpo 26-29 september.

Ella Lenjou (Melsele) en Arno Simons (Wijnegem), leerlingen van het 7de jaar  bakkerij, staan allebei in de finale van de Belgian Championship Aspirant Baker nadat ze vorig schooljaar een prima prestatie neerzetten in de preselectie. De volledige derde graad slagerij doet een gooi naar de Juniorcup op Meat Expo. De vakbeurzen gaan door in Kortrijk Xpo van 26 tot 29 september.

BROODWAY

Ella Lenjou (17) uit Melsele volgt les in PIVA sinds het eerste jaar. “Ik wist meteen ‘Bakkerij is mijn ding.’ Ik heb deze opleiding gekozen omdat ik er mijn creativiteit in kwijt kan. Ook ben ik heel perfectionistisch in het maken en afwerken van mijn producten in de bakkerij.” Ella Lenjou behaalde in haar 5de jaar bakkerij goud tijdens de PMG Bakery Awards 2020 in het onderdeel nutrition brood. Ella vindt het een hele eer om mee te kunnen doen met de wedstrijd: “En tegelijkertijd is het een uitdaging. Mijn creativiteit en oog voor details worden aangesproken om verder te ontplooien.”

Ella Lenjou en Arno Simons strijden mee in de finale
Links: Ella Lenjou, rechts: Arno Simons

Voor Arno Simons (18) uit Wijnegem is de opleiding bakkerij de perfecte richting: “Ik ben altijd een zoetebek geweest die praktisch gericht is. Hier kan ik bezig zijn met mijn handen en iets doen wat ik graag doe.” Arno behaalde goud in de categorie luxebrood tijdens de PMG Bakery Awards 2020. Hij is klaar voor de finalestrijd: “Mijn motivatie is groot. Mijn creativiteit, geduld en precisie zijn mijn grootste drijfveer voor deze deelname. Ik daag mezelf ook uit op vlak van aandacht en snelheid.”

Coach Frank Van Vaerenbergh: “Door deelname aan een wedstrijd als Belgian Championship Aspirant Baker liggen je professionele toekomstkansen wijd open, maar ook je schoolse loopbaan krijgt een boost. Je bereikt en beheerst een heel gamma aan te behalen doelstellingen.”

MEAT EXPO

De Juniorcup is een wedstrijd op Meat Expo voor alle slagersscholen. PIVA heeft deze felbegeerde Juniorcup reeds drie maal mogen ontvangen.

Alle leerlingen van de derde graad slagerij nemen individueel deel aan de Juniorcup met in totaal 42 producten. Zo mogen de leerlingen van 5 beroeps slagerij een eigen creatie van een leverbereiding inzenden om te laten jureren door een vakjury, terwijl de leerlingen van 5 technisch slagerij en 6 beroeps slagerij kookworsten inzenden en de leerling van 6 technisch slagerij een ambachtelijke kookham maken. De leerlingen van 7BTV dingen mee naar de creatiefste schotel met een extra beker geschonken door Minister Weyts.

3e graad slagerij strijdt mee voor de Juniorcup
De leerlingen van de 3e graad slagerij

Albert Vogels, technisch adviseur slagerij: “Het is belangrijk dat de leerlingen zich kunnen meten met andere leerlingen en leren omgaan met de druk die zo’n wedstrijd met zich meebrengt. Ze leren een product ontwikkelen dat voldoet aan alle voorwaarden die de consument vandaag de dag stelt.”

 

Broodway: supporter mee in Kortrijk Expo

  • Op zaterdag 25/9 vindt de loting van Aspirant Baker plaats waarmee bepaald wordt wie zaterdag en wie zondag aan het bakken slaat.
  • De prijsuitreiking vindt plaats op maandag 27/9 om 17u.

 

Meat Expo

  • De JUNIORCUP 2021 zal plaatsvinden op Meat Expo zondag 26 september 2021.
  • Twee leerlingen van 4TS zullen een demo “gourmet” organiseren op dinsdag 28 september 2021 samen met andere leerlingen op “de dag van de jeugd”.